Dorp

Dorp

De oorsprong van de stad Zoetermeer is te vinden in het Oude Dorp. Na de samenvoeging van de dorpen Zegwaart en Zoetermeer ontstond de groeistad Zoetermeer. De wijk kenmerkt zich door monumentale panden, historische straten en huizen en de gezellige winkelstraat, de Dorpsstraat.

Het Dorp heeft een dorps karakter in een grote stad als Zoetermeer. Na de komst van nieuwe, moderne woonwijken heeft deze wijk altijd het nostalgische karakter behouden. Kenmerken van deze woonwijk zijn de sfeervolle huizen en straten, Molen De Hoop, een groot aanbod kerken, een breed aanbod horeca aan de Oranjelaan, het stijlvolle Wilhelminapark en Nicolaaspark en de gezellige winkelstraat, de Dorpsstraat. 

In vroegere tijden waren er in het Dorp diverse basisscholen te vinden. Nu kunnen kinderen in de nabijgelegen wijken Palenstein en Driemanspolder naar school. Bij de halte Dorp stopt RandstadRail om in de richting van andere Zoetermeerse wijken, Leidschendam-Voorburg en Den Haag te gaan. Ook de bus stopt op meerdere plekken in het Dorp. Treinstation Zoetermeer-Oost is in de buurt.

Door de centrale ligging van de wijk Dorp ben je zowel lopend, als op de fiets en met de auto snel op andere plekken in Zoetermeer en in andere steden. Elke andere Zoetermeerse wijk is vanuit het Dorp binnen tien à vijftien minuten te bereiken per fiets, auto en openbaar vervoer. Horeca, afhaalrestaurants, supermarkten, speciaalzaken en boetieks zijn te vinden in de Dorpsstraat, aan de Oranjelaan en het Piet Heinplein. Het gehele jaar zijn er volop (buiten)activiteiten in de buurt.